A bensőséges kapcsolatok művészete

2017.02.06 09:21

A címben szereplő könyv írói szerint ahhoz, hogy bensőséges, meghitt kapcsolatokat tudjunk kialakítani több tényező együttes jelenléte szükséges. Ezek között szerepel a szabad választás, majd az elfogadástól, a másik meghallgatásának képességén át az időtlen jelenlétig  terjed a skála. Ahhoz, hogy intim viszonyban legyünk másokkal a következő feltételek jó, ha teljesülnek:

  • Szabad választás: Az intimitás a szabad döntéssel kezdődik, ha eldöntjük, hogy szeretnék a másikkal bensőséges viszonyban lenni. Választani kell ahhoz is, hogy önmagunk lehessünk a másikkal szemben.
  • Felelősségtudat: Akkor tudunk a másik emberrel meghitt kapcsolatban lenni, ha teljes felelősséget vállalunk önmagunkért! Elismerjük azt is, hogy csak mi tehetjük magunkat boldoggá, vagy boldogtalanná, a másik nem felelős a saját érzéseinkért.
  • A másik meghallgatása: Ilyenkor nem csak arra vagyunk képesek, hogy nyíltan és őszintén beszéljünk, hanem arra is, hogy nyitottan és együttérzően meghallgassuk a másik embert, akkor is, ha nem értünk vele egyet mindenben. Képesek vagyunk törődni és figyelmesnek lenni.
  • Kockázatvállalás: Vállaljuk a kapcsolatból fakadó bizonytalanságokat, hiszen nem tudhatjuk előre, hogy ki és milyen a másik ember. Ez bizalomteli nyitottságot feltételez.
  • Időtlen jelenlét: Mivel az intimitás időtlen, képesek vagyunk a jelenben létezni. Az intim kapcsolatunk mindig jelen idejű, sosem volt vagy lesz, csak van.
  • Természetesség: A közelség lehetővé teszi, hogy természetes önmagunk lehessünk. Közelség nélkül nincs stabilitás, intimitás nélkül nincs növekedés sem. Ha természetesen önmagam vagyok, gyermekibb isvagyok, megélhetem, hogy a nagyobb világ része vagyok, és hozzá tartozom a szerelmemhez.
  • Részvétel: Az emberi közösség része vagyunk, hozzátartozunk az emberiséghez, akik között több a hasonlóság, mint a különbség.
  • Önátadás: Ha átadjuk magunkat egy intim kapcsolatban, akkor túllépünk az elfogadáson. Ilyenkor megosztjuk magunkat, és a másik is osztozik bennünk. Mindkettőnk az igazi belső énjével találkozik a kapcsolatban.
  • Kölcsönösség: Az előző önátadásból is következik, hogy a kapcsolatunkat a viszonosság, viszonzottság jellemzi. Egyidejűleg, kölcsönösen szeretjük egymást és együtt létezünk.
  • Játékos elköteleződés: A bennünk élő gyermekkel is ápoljuk a kapcsolatot és a másik személyben levő gyermekkel is kapcsolatban vagyunk.  Játékosságra képesen létezünk a kapcsolatban, és így felülmúljuk a felnőtt énünket.
  • Erkölcsösség: Az intimitás erkölcsi élmény, a személyes integritás lényege. De ez nem szabályok betartását jelenti, hane inkább azt, hogy saját magunk helyeseljük-e azt, amilyenek vagyunk. Magunkat adjuk-e a kapcsolatban? Ha igen, akkor az a hiteles személyes megnyilvánulásunkat jelenti.
  • Függetlenség a rendszerektől: Elfogadjuk, hogy nincs olyan rendszer vagy eszme, amely a teljes igazságot képviseli. Erre csak az igazi énünk képes, amely minden létezővel kapcsolatban áll.
  • Kreativitás: Az intimitás művészet is. Legyünk művésziek, kreatívak, akik képesek alkotni, létrehozni új dolgokat. Az intimitással csökken a köztünk levő távolság, és nő a belső szubjektíven megélt élményünk. A létezés művészet is, legyünk élők és létezők!

T.P. Malone - P.T. Malone: A bensőséges kapcsolatok művészete c. könyve alapján