Hogyan tartsuk fenn a szenvedélyt a párkapcsolatban?

2016.06.07 09:19
  1. Kalandvágy: utazások, vagy más közös izgalmas programok, együtt átélt élmények, főleg azoknak segíthetnek, akiknek a szeretetnyelve a minőségi idő
  2. Időszakos elválások, közeledések: a távolság és az újra találkozás a vágyat felszítja
  3. Egymásra hangolódunk a sérült részünkkel, és így szenvedélyesen kapcsolódunk össze (pl. ha az a gyerekkori élményem, hogy Anya elhagyott, akkor ha a másik eltávolodik, az engem hozzá közeledni, szenvedélyre indít)
  4. Megengedjük egymásnak, hogy külön világunk is legyen a kapcsolaton kívül, ami nagyon izgalmas lehet, amit nem teljesen ismerünk, de a párunk beavathat e világba.
  5. Közös hivatás vagy közös ügy, hobbi, alkotómunka, amiért együtt lelkesedünk vagy amit együtt teszünk.
  6. Közös belső utazás a tudattalan világába, hasonló érdeklődés a lelki, spirituális világ iránt. Érdeklődés és nyitottság a belső világ fölfedezése iránt.
  7. Gyermeki, éretlen részeink fölfedezése: együtt lenni a gyermeki világunkban, tudunk egymásban és világban bízni, de ugyanakkor tudunk felelősséget is vállalni, vagyis képesek vagyunk mindkét világban egyszerre lenni. Tudunk bízni, bizalommal élni egymással és felelősséget vállalni egymásért és önmagunkért.
  8. Szerepgazdagságot kölcsönösen megéljük a kapcsolatban, vagyis képesek vagyunk a társkapcsolatban két egyenlő félként működni, ahol demokratikus viszonyok vannak, de képesek vagyunk alá-fölérendelt helyzetekben is élni (pl. a konyhában a nő v. a férfi a főnök, a kertben lehet a másik). E kettősség megélése hozhat izgalmat és kiszámíthatlanságot, de biztonságot is ad
  9. Különbözőségünk megélése és tisztelete: a kettőnk közti túl nagy különbség ijesztő lehet, mert a másik világa ismeretlen, de vonzó is, ahol a másiktól tudunk tanulni, fejlődni; ugyanakkor a túl nagy hasonlóság is veszélyes lehet, ha a barátságon kívül nem élünk át szenvedélyt.
  10. Közös titkaink: az életünk közös eseményei, meghitt pillanatai, párunk titkos szokásai, szavai, tettei, amit a másik tesz, vagy mond egy helyzetben, de azt csak mi tudjuk.
  11. Közös játékok, küzdelmek, mindennapi események: amit együtt teszünk.
  12. Látványos veszekedések és indulatok: a kettőnk közti kiabálás, egymás iránti düh lehet a szenvedély tüzének fenntartására, de ez csak akkor működik jól, ha közben nem veszítjük el az egymás iránti tiszteletet és bizalmat, és közben tudjuk egymásról, hogy azért szeretjük egymást, és a végén úgyis kibékülünk.
  13. Ketten vagyunk a külvilággal szemben: ilyenkor két ellentétes érzelem segít a szenvedély éltetésében - küzdünk valami ellen, ami fenyegető, így kalandot, izgalmat, és belül összetartozást élünk meg.
  14. A másik, a társunk és magunk önállóságának elismerése, tisztelete révén
  15. Szándékosan a másik, a társunk „háta mögött” róla jót tudunk mondani.

A felsorolás nem teljes, minden pár és minden kapcsolat más és más, mindenkinek más lehet a vágya, igénye, és ami ez egyik párnak segíthet, a másik párnak lehet unalmas.

(A blog Pál Feri 2016.3. havi előadásai alapján készült)